Majorstuen
Spesialistsenter

Spinal stenose

Majorstuen Spesialistsenter

Hva er spinal stenose?

Spinal stenose er en vanlig tilstand som kan føre til smerte og nummenhet i ryggen og bena. Det er viktig å søke behandling hos en lege dersom du mistenker at du har spinal stenose. Behandlingsmuligheter kan inkludere fysioterapi, medisiner og kirurgi. Å få en tidlig diagnose og behandling av spinal stenose kan bidra til å redusere smerten og forbedre livskvaliteten.

Om spinal stenose

Spinal stenose betyr fritt oversatt ”trang ryggmargskanal” og denne tilstand som typisk rammer ofte pasienter etter 50 – 55 år.

Aldersforandringer i ryggsøylen slik som forkalkninger på ryggvirvlene,  påleiringer mellom virvlene kan forårsake tranghet i ryggmargskanalen.Dette gir trykk på nerver som går til bena. 

Hvordan stilles diagnosen spinal stenose ?

Vi har erfarne kirurger som har godt kjennskap til denne tilstanden og kan hjelpe deg til å finne fram til den riktige behandlingen. Det er nødvendig med en MR undersøkelse før du får time hos kirurgen.

Spinal stenose

Hva er symptomer på spinal stenose?

Symptomene kommer når man er i aktivitet og viser seg ofte som ryggsmerter som stråler ned i bena.Pasientene kan få vanskeligheter med å gå lengre avstander og utvikle nummenhet i baken og ned i bena. Noen med spinal stenose opplever også kraftsvikt i bena. I tillegg til ryggsmerter kan noen også ha smerter i ett eller begge bena. Som oftest vil symptomene forsvinne når man sitter i ro eller stopper opp. Enkelte vil kjenne at symptomene blir lettere når man bøyer seg framover. 

Hvordan utvikler spinal stenose seg?

Som oftest kommer symptomene gradvis og er ofte varierende i den første fasen. Det er derfor ikke uvanlig at man har lange perioder hvor man er relativt lite plaget. I denne perioden vil mange kunne ha effekt av generell trening og fysioterapi.

Hva er behandlingen for spinal stenose?

Hos noen pasienter med lette og varierende plager kan smertestillende og betennelsesdempende medisiner  kombinert med trening i samarbeid med en fysioterapeut være riktig.

Hvordan opererer man spinal stenose?

Spinal stenose kirurgi er en behandlingsmetode for å lindre smerte og nummenhet som kan oppstå ved en innsnevring av ryggraden. Ved en operasjon fjernes forkalkningene som forårsaker tranghet i ryggmargskanalen og dermed gir bedre plass til nerverøttene. Vi utfører alle operasjoner med såkalt kikkhullsteknikk. Bruk av mikroskop og spesielle instrumenter gir et et operasjonssår på bare 3 cm. Denne teknikken er effektiv og gir lite komplikasjoner. Behandlingen gjøres som dagkirurgi, det vil si pasienten kan reise hjem samme dag etter noen timer.

Hvordan er resultatene ved spinal stenose kirurgi?

Rundt 70 – 80 % av de pasientene som blir operert for spinal stenose blir enten helt kvitt eller delvis kvitt symptomene i bena. Noen kan få tilbake noen av plagene inne 5 år. Det skyldes at det har dannet seg ny slitasje i operasjonsområdet eller nye forkalkninger et annet sted. 

Hvilke komplikasjoner har spinal stenose kirurgi?

Ved denne typen rygg operasjoner ser vi komplikasjoner hos under 2% av pasientene. Den vanligste komplikasjonene er sårinfeksjon. Hull på ryggmargshinnen (duralekkasje) forekommer også men dette er en ufarlig hendelse som kan medføre at pasienten må holde sengen til neste dag.Moderne kirurgisk teknikk gjør at dette inngrepet er forbundet med lite komplikasjoner hos en erfaren operatør. Faren for nerveskader er under 1 %.

Hvordan er det etter spinal stenose operasjon?

Etter operasjonen er det egentlig ingen restriksjoner i aktivitetsnivå. Ofte vil det være lurt å gå turer og være i variert aktivitet den første tiden etter operasjonen. 

Det er ikke uvanlig at man kjenner seg stiv i operasjonssåret selv flere uker etter operasjonen. Symptomene i bena forsvinner raskt med noen kan ha en del restplager i flere uker etter operasjonen.

Telefon

(+47) 22 00 80 25

Facebook

Følg oss på Facebook

Kirkeveien 64 A, 0364 Oslo

Majorstuen Spesialistsenter er en privat spesialist klinikk hvor vi utreder og behandler alle typer rygglidelser. Vi holder til i Majorstuhuset og er en del av Majorstuen Spesialistsenter.

E-post

post@majorstuenspesialistsenter.no

Åpningstider

Man - Fre: 08:00 - 15:00

Denne nettsiden bruker cookies

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt og for personlig tilpasning av annonser. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Avvis alle