Majorstuen
Spesialistsenter

Utredning

Majorstuen Spesialistsenter

God utredning med undersøkelse og lokalbedøvelse

Spesialisten foretar en grundig undersøkelse av nakke eller rygg. De vil rettlede deg til riktig behandling. Smertene i nakke og rygg kan komme fra en rekke steder. For å finne ut hvor smertene kommer fra må vi undersøke deg nøye. Hos oss har vi mulighet til å sette lokalbedøvelse i spesifikke områder ved hjelp av røntgen apparat.

Diagnostiske fasettleddsblokader

Fasettleddssmerte («the facet joint syndrome») er en av de vanligste årsakene til korsryggsmerte og nakkesmerte. Det er en lokal, verkende smerte i nakken, brystryggen eller nedre del av ryggen med lite utstråling til arm eller ben.

Årsaken er skade eller slitasje (osteoartritt) i de små styringsleddene i ryggsøylen.

Tilstanden er hyppigere fra 40 års alder. Forekomsten i ryggen ligger mellom 15 – 40% avhengig av alder. I nakken regner vi med at fasettledd er årsaken til smertene hos 40 – 50 % av pasientene.

Dette er pasienter som ofte har prøvd all mulig tradisjonell behandling uten effekt. Verken røntgen , MR eller kliniske undersøkelser kan sikkert bekrefte diagnosen fasettleddssmerte. Man kan få en mistanke ut fra funn av fasettleddsartrose på MR bilder og smerteprovokasjon ved trykk over fasettleddene. Den eneste måten man sikkert kan få bekreftet diagnosen på, er gjennom diagnostiske fasettleddsblokader.

Fasettleddene har sin egen nerveforsyning. Dette er de mediale grenene til spinalnervenes rami dorsales. Av de strukturer som disse nervene forsyner er fasettleddene de eneste som kan gi smerter. Man stikker en nål gjennom huden og plasserer denne eksakt over fasettleddsnervene i røntgen gjennomlysning og bedøver disse med litt lokalbedøvelse for å se om pasienten får smertelindring.

Fasettleddene er dobbelt innervert. Må blokkere minst 2 nivåer for å ta ett ledd. Som regel testes 2 – 3 nivåer ad gangen.

Pasienten fører så en oversikt over sitt smertenivå de neste 24 timer. Som mål for smertenivå før blokaden bruker vi pasientens angivelse på en skala fra 0 – 10 (VAS).

SIS guidelines krever 2 positive fasettleddsblokader for å fylle kriteriene for behandling av fasettleddssmerte med radiofrekvensdenervering.

Prinsippene er de samme for fasettleddssmerte i nakke (cervicalt), brystrygg (torakalt) og korsrygg (lumbalt).

RØNTGEN OG NERVEBLOKADE

Vi kan undersøke deg med røntgen apparat som ser nakke og rygg mens vi jobber. Legen vil sette en serie sprøyter med lokalbedøvelse som bedøver steder i nakken. Dette kalles nerveblokader. Ved å bedøve visse områder kan vi vurdere eksakt hvor smerten kommer fra og vi kan gi deg råd om videre behandling. Videre behandling kan være kortison injeksjon eller RF (radiofrekvens) behandling.

Telefon

(+47) 22 00 80 25

Facebook

Følg oss på Facebook

Kirkeveien 64 A, 0364 Oslo

Majorstuen Spesialistsenter er en privat spesialist klinikk hvor vi utreder og behandler alle typer rygglidelser. Vi holder til i Majorstuhuset og er en del av Majorstuen Spesialistsenter.

E-post

post@majorstuenspesialistsenter.no

Åpningstider

Man - Fre: 08:00 - 15:00

Denne nettsiden bruker cookies

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt og for personlig tilpasning av annonser. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Avvis alle