Majorstuen
Spesialistsenter

Denervering med radiofrekvens

Majorstuen Spesialistsenter

RF-denervering av fasettledd

Pasienter med bekreftet fasettleddssmerte ut fra 2 positive fasettleddsblokader fyller kriteriene for behandling av fasettleddsnerver med radiofrekvens denervering (RF). Fasettleddssmerte utgjør 15-40% av alle pasienter med korsryggsmerte. I nakken regner vi med 40-50 %.

RF denervering av fasettledd er den eneste tilgjengelige og internasjonalt aksepterte behandling av fasettleddssmerte. Metoden har høy vitenskapelig rating tilsvarende: 1B+ Recommended.

RF- denervering er en symptomatisk behandling. Det vil si at man reduserer smerten uten å fjerne årsaken. Behandlingen baserer seg på at fasettleddene har sin egen nerveforsyning som kuttes ved å varme opp nervevevet og koagulere det (termoablasjon) ved hjelp av spesielle RF-nåler. Det anatomiske forløpet av nervene er veldig likt fra person til person. Ved hjelp av røntgen gjennomlysning plasseres nålene eksakt langs nervens forløp. Nålene er tilkoblet et elektrisk apparat (RF generator) som gir høyfrekvent strøm som varmer enden på nålen til 80 ºC. Det gis 4 termolesjoner av 75 sekunders varighet på hvert nivå. Vanligvis behandles 1 – 3 nivåer. Prosedyren utføres kun med lokalbedøvelse og pasienten er våken under inngrepet Behandlingstid 1 – 1,5 timer.

En denervering kan gi noe økte smerter et par uker før man får en gradvis bedring. Full effekt av prosedyren kan ikke påregnes før etter 6 uker. Du kan ikke kjøre bil behandlingsdagen.

Varigheten av behandlingen er varierende og nervefunksjonen tar seg opp igjen etter en viss tid. Det kan være behov for å gjenta prosedyren etter et år, men vi har også pasienter som har vært smertelindret i flere år.

Denervering C3 nakke. RF nål er plassert langs fasettleddsnerven med pasienten i sideleie.

Bilde over: Denervering C3 nakke. RF nål er plassert langs fasettleddsnerven med pasienten i sideleie.

Klinikken følger retningslinjene fra den amerikanske organisasjonen SIS (Spine Intervention Society). I Storbritannia er RF denervering ved fasettleddssmerte den anbefalte behandling gjennom nasjonale retningslinjer utgitt av NICE (National Institute for Health and Care Excellence) i 2016.

I Nederland er RF denervering anbefalt behandling i nasjonale retningslinjer fra 2016 etter en omfattende multidisiplinær gjennomgang av metoden som samlet alle relevante sykehus-spesialiteter til nasjonal konsensus.

Det finnes omfattende litteratur på området og evidensen er meget god. Metoden er også etter hvert tatt opp i noen grad ved enkelte universitetssykehus i Norge.

Denervering med radiofrekvens er en meget utbredt behandling i de fleste vestlige land.

Telefon

(+47) 22 00 80 25

Facebook

Følg oss på Facebook

Kirkeveien 64 A, 0364 Oslo

Majorstuen Spesialistsenter er en privat spesialist klinikk hvor vi utreder og behandler alle typer rygglidelser. Vi holder til i Majorstuhuset og er en del av Majorstuen Spesialistsenter.

E-post

post@majorstuenspesialistsenter.no

Åpningstider

Man - Fre: 08:00 - 15:00

Denne nettsiden bruker cookies

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt og for personlig tilpasning av annonser. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Avvis alle