Majorstuen
Spesialistsenter

Behandling av nakkesmerter

Majorstuen Spesialistsenter

Smerter i nakke

Nakkesmerter er svært vanlig. Over 60% av befolkningen opplever plagsom smerte i nakken i løpet av livet. Problemet øker med alder på grunn av generell slitasje og forkalkninger i skjelettet. Men yngre mennesker kan også få nakkesmerter. Ofte som følge av en ulykke eller annen skade, slik som ved nakkesleng (whip-lash). Whip-lash associated disorder (WAD) er en klart definert diagnose.

Noen ganger går smerter i nakken over av seg selv, gjerne ved hjelp av fysioterapi og øvelser.

Nakkesmerter som varer over 3 mnd regnes som kroniske. En vanlig årsak til smerter i nakken er slitasje i de små sideleddene i nakken som kalles fasettledd. Men man kan også ha trange rotkanaler pga forkalkninger, prolaps eller sammenfall av mellomvirvelskiver.

Fasettleddssmerte er en lokal nakkesmerte som ikke stråler ut i armene. Den utvikler seg gradvis, gjerne fra 40 års alder. Smerten kan sitte på en eller i begge sider av nakken. Smerter fra de øvre nivåer henger ofte sammen med hodepine og ansiktssmerte. Nakkesmerte fra de nedre nivåer kan være koblet til skuldersmerte.

Typisk for fasettleddssmerten er at den ikke kan trenes bort. De responderer lite på fysioterapi eller trening. Problemet er ikke muskulært, men sitter i leddstrukturene. Smerten øker ved belastning og kan bli verre utover dagen. Pasientene beskriver ofte en døgnkontinuerlig smerte, ofte med dårlig nattesøvn.

Yngre mennesker med fasettleddssmerte har gjerne vært utsatt for en ulykke eller annet traume som har skadet fasettleddene. Dette er whip-lash pasientene (WAD). De har en kronisk invalidiserende nakkesmerte, men ofte med normale funn på røntgenbilder og MR.

For å finne ut om det er fasettledd som er årsaken til smertene må vi gjøre diagnostiske blokader med røntgengjennomlysning. Nervene til det eller de aktuelle fasettledd bedøves med en liten dose lokalbedøvelse. Blir smertene dette helt borte eller betydelig redusert er årsaken antagelig fasettledd. Vi må gjenta blokaden en gang til, for å være sikre på at fasettledd er årsaken til smertene.

Blir smertene redusert ved begge blokadene er den eneste behandling som da er aktuell er:

Denervering med radiofrekvens (RF) av nervene som forsyner det smertefulle fasettleddet.

Les om dette under: «Denervering med radiofrekvens».

Smerter i nakken

Den andre hovedgruppen av nakkepasienter er de som har utstrålende smerter til arm. Dette kalles en radikulær smerte. Smertene er forårsaket av tranghet for nerverøttene. Det kan være pga et prolaps som trykker direkte på nerven eller forsnevring av nerverotskanalen pga forkalkninger og slitasje (spinal stenose). Smerten følger da et såkalt dermatom mønster som tilsvarer forsyningsområdet til hver enkelt nerve. Skyldes smertene trange forhold og smertene ikke blir bra over noen tid, er det aktuelt å vurdere operativ behandling.

Telefon

(+47) 22 00 80 25

Facebook

Følg oss på Facebook

Kirkeveien 64 A, 0364 Oslo

Majorstuen Spesialistsenter er en privat spesialist klinikk hvor vi utreder og behandler alle typer rygglidelser. Vi holder til i Majorstuhuset og er en del av Majorstuen Spesialistsenter.

E-post

post@majorstuenspesialistsenter.no

Åpningstider

Man - Fre: 08:00 - 15:00

Denne nettsiden bruker cookies

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt og for personlig tilpasning av annonser. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Avvis alle