Majorstuen
Spesialistsenter

Prolaps

Majorstuen Spesialistsenter

Hva er prolaps?

Hva er ryggprolaps?

Ryggprolaps refererer til fremspring av en del av ryggsøylen, vanligvis mellomvirvelskivene, inn i spinalkanalen. Dette kan føre til trykk på nerver og alvorlig smerte som stråler ut i et eller begge bena (isjias). Det kan også føre til nummenhet og svakhet i bena. Ryggprolaps kan være forårsaket av aldersrelatert slitasje, skade eller overbelastning. Behandling avhenger av alvorlighetsgraden av prolapsen og kan innebære fysioterapi, medisiner og kirurgi.

Hvordan stilles diagnosen prolaps?

En MR undersøkelse av korsryggen er viktig for å kunne stille riktig diagnose og behandling. Vi har erfarne kirurger som har godt kjennskap til denne tilstanden og kan hjelpe deg til å finne fram til den riktige behandlingen. 

Prolaps

Hva er symptomer på prolaps?

Prolaps kan gi Intense skarpe smerter i korsryggen med stråling til baken, ben og helt nedi foten. Hvor i benet man får smerte avhenger av hvor prolapset sitter i ryggen.Det vil kunne gi nummenhet i bena og noen ganger svakhet i muskulatur. Prolaps smerter er ofte økende når man sitter, ligger eller bøyer seg. I noen meget sjeldne tilfeller kan prolapset være så stort at det gir klem på alle nerver som passerer forbi. Pasienten vil da merke vissenhet i skrittet og rundt endetarmen og miste kontroll på vannlating og avføring. Da måpasienten øyeblikkelig tar kontakt med lege eller sykehus for akutt operasjon.

Hvem får prolaps?

Prolaps kan oppstå i alle aldre, men er vanligst i befolkningen mellom 35 og 50 år.

Hvordan kan prolaps behandles?

Behandling av ryggprolaps kan variere avhengig av alvorlighetsgraden av prolapsen og hvordan det påvirker pasienten.

Fysioterapi kan hjelpe pasientene å øke styrken og fleksibiliteten i ryggen, og gi øvelser for å redusere smerter og øke bevegelighet.

Legen kan foreskrive smertestillende medisiner, anti-inflammatoriske medisiner eller muskelavslappende medisiner for å lindre smertene. I visse tilfeller kan kirurgi være nødvendig. Det kan være å fjerne en del av skiven eller å reparere skaden. Det er viktig å konsultere en lege for å få riktig diagnose og behandling for en prolaps. Behandlingen som passer best for deg vil avhenge av din situasjon og helsetilstand. Hos noen pasienter med lette og varierende plager kan smertestillende og betennelsesdempende medisiner kombinert med variert trening være riktig. Dersom nervesmertene i benet vedvarer uten tegn til bedring utover 6 uker vurderer man operasjon.

Nerverotsblokade med kortison kan være et alternativ dersom du ikke skal opereres. Da vil man gi en dose kortison rundt nerveroten under røntgen gjennomlysning. Dette kan redusere irritasjon rundt prolapset samt skrumpe prolapset. 

Hvordan opererer man prolaps?

Hos oss utfører vi alle operasjoner med såkalt kikkhullsteknikk (mikroskopisk teknikk). Kirurgen utfører operasjonen med bruk av mikroskop og spesielle instrumenter som gjør at det er tilstrekkelig med et operasjonssår på 2-4cm. Behandlingen går ut på å fjerne den delen av mellomvirvelskiven som trykker på nerven. Dette er skånsomog effektiv metode som gir gode resultater. 

Behandlingen gjøres som dagkirurgi.

Hvordan er resultatene med prolapskirurgi?

Etter kirurgi vil ryggen tåle like mye som tidligere. Du kan ha noe smerter i operasjonssåret de første dagene. Likeledes er det helt normalt at man kjenner seg litt stiv i ryggen i ukene etter operasjonen. 

Rundt 90 % av de pasientene som blir operert for prolaps blir enten helt kvitt eller delvis kvitt symptomene nervesmertene. Denne bedringen inntreffer hos de fleste raskt, men noen kan ha restplager i noen måneder. 

Rundt 10 % får tilbake prolaps på samme sted en eller annen gang i løpet av livet. Dersom plagene er vedvarende kan dette opereres og resultatene av en ny operasjon er gode. 

Hva er komplikasjonene til prolapskirurgi?

Ved denne typen rygg operasjoner forekommer det komplikasjoner hos under 2 % av pasientene.

De vanligste komplikasjonene er sårinfeksjoner og hull på ryggmargshinnen (duralekkasje) under operasjonen. Dette kan medføre at pasienten må holde sengen til neste dag. Det vanligste symptomet på duralekkasje er kraftig hodepine som oppstår når man er oppe og går. Nerveskade er meget sjelden komplikasjon og oppstår hos under 1% av pasientene. 

Telefon

(+47) 22 00 80 25

Facebook

Følg oss på Facebook

Kirkeveien 64 A, 0364 Oslo

Majorstuen Spesialistsenter er en privat spesialist klinikk hvor vi utreder og behandler alle typer rygglidelser. Vi holder til i Majorstuhuset og er en del av Majorstuen Spesialistsenter.

E-post

post@majorstuenspesialistsenter.no

Åpningstider

Man - Fre: 08:00 - 15:00

Denne nettsiden bruker cookies

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt og for personlig tilpasning av annonser. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Avvis alle